Yazar : Murat Ali KOÇ
1-3 AĞUSTOS 2017
FAALİYET ADI: MATTERHORN TIRMANIŞI
ROTA : HORNLİ SIRTI - Klasik rotası (Hornli Ridge / Hörnligrat)
BÖLGE : ZERMAT
ÜLKE : İSVİÇRE
EKİP : NESLİHAN PARMAKSIZ, MURAT ALİ KOÇ
LİDER : MURAT ALİ KOÇ
TEKNİK MALZEME
(Kullanılmayan 6 adet Express, 13 adet stoper set.)
! Sabit hatların çoğunluğu halat ve bazı istasyon noktaları kalın demirden olduğu için HMS – kilitli karabina yeterli olmuyor. Ya da dik etaplarda halat üzerindeki ekleme yerleri nedeniyle pursik ile ilerlemek, emniyet almak sorun yaratıyor.
HAVA DURUMU : Havanın genel durumu parçalı bulutlu olup 4000 m üzeri sisli. Faaliyet öncesi 4100 m üzeri 20 cm kar yağışı olup hava az güneşli. Faaliyet sırasında yağış görülmedi.
FAALİYET PLANLAMA
ULAŞIM: İSTANBUL – CENEVRE – ZERMATT – CENEVRE- İSTANBUL
KONAKLAMA
ROTA
Popüler bir rota olduğu için rota hakkında çeşitli web sitelerinden bilgi temin etme imkanı mümkün.
http://tierra-safiri.com/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/DSC_7335_topo.jpg
FAALİYET GELİŞİM
1 Ağustos 2017 : Zermatt merkezdeki kampımızda 07:00 ‘de uyanarak kahvaltımızı yaptık. Kahvaltıdan sonra dağa giden teleferik istasyonuna taksi ile ulaştık. Matterhorn dağına en yakın ulaşımı sağlayan teleferiğe 08:20’de bindik. Yaklaşık 20 dk süren bir yolculuktan sonra Schwarzsee (2,583 m) istasyonunda indik.
Schwarzsee teleferik istasyonundan Hörnlihütte (3260 m) - dağ evine giden belirgin bir patika bulunuyor. Bu yoldan dağ evine 2 saat 20 dakikada ulaştık ve bu yol neticesinde ağır çantalarımızı hafifletmemiz gerektiğine karar verdik.
Saat 14:00 itibariyle odamıza yerleştik ve öncelikle rotanın girişini kontrol etmeye karar verdik. Rotanın girişini kontrol ettikten sonra günü dinlenip beslenerek ve faaliyet ile ilgili son hazırlıkları yaparak geçirdik. Yükümüzü hafifletmek için ihtiyaç olmayacağına karar verdiğimiz bir kısım malzememizi belirledik ve dağ evinde bıraktık.
Rotanın girişi;
Sabah 04:00 ‘te uyanmak üzere erkenden uyuduk.
2 Ağustos 2017 : Sabah 04.00’te uyandıktan sonra hafif bir kahvaltı sonrası dağ evinden 04:30’ta yola çıktık.
Dağ evinden 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra rotanın başlangıcına geldik. Rota başlangıcında sabit hat bulunan 30 m civarı bir kaya etabı vardı. Bu kaya etabı yan geçişler ve üst setleriyle 50 m civarıydı. Bu etapları rahat bir şekilde geçtik.
İlk etap sonrası en fazla III + derecelik tırmanış gerektiren kaya etapları vardı. Bu kaya etaplarında boşluk hissi genel olarak bulunuyordu. Ancak etapların dik ve boşluğun fazla olduğu kaya etapları ile kritik yan geçişlerde sabit hatlar bulunuyor. Rota belirgin olan sırt hattı üzerinde devam ediyor. Dağın sağ yüzeyine ise hiç geçilmiyor. Sol yüzeyde sırttan uzaklaştığınız takdirde ise kaya etapları dikleşiyor. Bu nedenle dağın her iki yüzeyinin birleştiği sırt hattından uzaklaşmamaya dikkat edilmesi gerekir.
Rotanın devam ettiği sırt hattı;
Yabancı raporlarda ve rotaya ilişkin fotoğraflarda geçen sarı kaya/band diye nitelendirilen kısım ile mağara bölümü geçildikten sonra 4003 m Solvay kulübesinin alt kısmına kadar geldik. Solvay dağ kulübesinin altı oldukça dik ve dikkat edilmesi gereken bir bölüm. Kulübeye yaklaşırken bazı bölümlerde yine sabit hat var, ancak kulübenin altı oldukça dik olup buradaki boltlar zor fark ediliyor. Ayrıca boya göre boltlar ulaşması zor noktalarda.
Solvay dağ kulübesine giden kısım;
Solvay kulübesine ulaşıp oldukça kısa bir mola verdikten sonra tırmanışa devam ettik. Solvay kulübesinin hemen yanından devam eden rota oldukça dik başlıyor. Solvay’dan sonra kar ve buz ile karşılaşmaya başladığımız için kazma ve krampon kullanmaya başladık. Artık buz ve kar ile kaplı kayalar nedeniyle daha dikkatli olmak gerekiyor. Solvay kulübesinden sonra rota zirveye kadar mix olarak devam ediyor. Yer yer (belki 20-30 metre aralıklı) sabit halkalar bulunuyor.
Solvay dağ kulübesinden sonra rota;
Sabit halkalar;
Zirveye giden kısımda özellikle 4200 metrede uzun bir sabit hat var. Bu hat dağın en zor ve en riskli bölümü sayılabilir. Çünkü bu etapta yerler buz kaplı olduğu gibi çok dik. Sabit hat ise kalın halat şeklinde olduğundan ve yer yer eklemeler, üzerinde bant gibi çıkıntılar olduğu için emniyete girilirken dikkat edilmesi gerekir. Çünkü pursik ile ilerlenemediği gibi karabin için sabit hat oldukça kalın.
Oldukça dik bu etabı geçip ilerledikten sonra zirvenin altında sis içerisinde önce insan zannettiğimiz, ancak yaklaştıkça heykel olduğunu anladığımız bir karartı gördük. Bu heykel zirve sırtının tam altında olup heykeli geçtikten sonra sırt hattına vardık. Videolarda sıklıkla gösterildiği üzere zirveye giden sırt hattında boşluk hissi bulunuyor ancak bu hat uzun değil. Sekiz saatin sonunda 12:30’ta zirveye ulaştık. Zirvede hava durumu kapalı rüzgarlı ve soğuktu, fazla vakit kaybetmeden inişe geçtik.
Fotoğraf Zirve sırtı;
İnişte Solvay dağ kulübesine saat 21:30’ta tam karanlık çökerken ulaşmayı başardık. Zirveden Solvay dağ kulübesine kadar ip inişi yapılıyor. İniş için belli aralıklarla bazı yerlerde bulunan bolt veya büyük halkalardan faydalandık. Bazı noktalarda ise kendi istasyonumuzu kurduk. Ancak Solvay dağ kulübesine kadar sürekli ip inişi, ipin ıslanarak ağırlaşması ve de eldivenlerin ıslanması, el –ayak üşümesi gibi nedenlerle yorucu oldu.
Solvay dağ kulübesinde bulunan yataklar 6 kişilik olup biz vardığımızda doluydu. Ancak kulübede bulunan diğer dağcıların kimisi sıkışarak, kimisi kendi uyku tulumuna geçerek bize yer verdiler.
Geceyi burada geçirdik. Yorgunluk nedeniyle çok uyuyamasak bile dinlendik ve ısındık. Günün aydınlanmasını bekledik.
3 Ağustos : 06:30 gibi kalkıp bir şeyler atıştırdıktan sonra inişe başladık. Solvay dağ kulübesinden Hörnlihütte - dağ evine kadar bazı bölümler ip inişi gerektirmeden de inilebiliyor. Bu da biraz zaman kazandırdı. Solvay dağ kulübesinden itibaren beş saatlik bir inişten sonra Hörnlihütte - dağ evine ulaştık. Çıkışta olduğu gibi inişte de rota dağ sırtına yakın olup çıkıştaki rotadan iniş gerçekleşiyor.
Faaliyetimiz toplamda 22 saat sürdü. Hörnlihütte - dağ evinde biraz dinlenip bıraktığımız malzemeleri topladıktan sonra teleferiğe doğru inişe geçtik. Hörnlihütte – dağ evinden patikadan 2 saatlik bir inişten sonra Schwarzsee vardık. Sürekli teleferik çalıştığı için hemen Zermatt’ a giden teleferiğe bindik, sonrasında akşam saatlerinde de Zermatt merkezdeki kamp alanımıza ulaştık. Gittiğimiz mevsim itibariyle saat 16:30’dan sonra teleferik olmadığı için planlamada son teleferik saati göz önünde bulundurulmalı.
Not : Faaliyetin ulaşım, lojistik, yeme - içme, rezervasyonlar hakkında Neslihan Parmaksız ile direkt iletişime geçebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Zirve Dağcılık İstanbul Şube veya direkt bizlere ulaşabilirsiniz.
MURAT ALİ KOÇ /[email protected] /
NESLİHAN PARMAKSIZ /[email protected]