Kaya tırmanışı nerede yapılır? +

Kaya tırmanışı granit, kireç taşı, kum taşı, konglomera, bazalt veya kuvarsitten oluşan kaya bloklarında yapılır. Bu kaya bloklarının çoklu olarak bulunduğu bölgeler ise tırmanış bahçesi olarak adlandırılabilir. Kimi tırmanış bahçeleri yalnızca tek bir tırmanış türüne uygunken bazılarında ise neredeyse tüm tırmanış türleri deneyimlenebilir.

Türkiye kaya tırmanışı bölgeleri bakımından en zengin ülkelerden biri olarak nitelendirilebilir: İzmir’den Van’a, neredeyse her bölgesinde çeşitli türlerde tırmanış imkanı sunan kaya tırmanış bahçeleri bulunuyor ve her geçen yıl bir yenisi daha tırmanış severlerle buluşuyor. Hatta bu tırmanış bahçelerinden bazıları dünyanın farklı yerlerinden gelen tırmanışçıları ağırlıyor. Türkiye’de en çok ziyaret edilen tırmanış bölgeleri arasında ise Geyikbayırı (Antalya), Aladağlar (Niğde-Kayseri-Adana), İstanbulluların arka bahçesi olarak adlandırılan Ballıkayalar (Kocaeli), Kaynaklar (İzmir), Bafa Gölü (Muğla), Olimpos (Antalya) ve Karakaya (Eskişehir) bulunuyor.

İdeal kaya tırmanış noktalarını görmek için tıkla

Doğal kaya bloklarında yapılan kaya tırmanışının yanı sıra yapay tırmanış duvarlarında da tırmanış veya kayada tırmanmak için antrenman yapılabilir. Bu yapay duvarlar üniversitelerin spor merkezlerinde, çeşitli illerde bulunan özel tırmanış salonlarında veya kimi belediyelerin spor merkezlerinde bulunabilir.


İDEAL KAYA TIRMANIŞ NOKTALARI

Kaya tırmanışı, adrenalin ve hazzın bir arada yaşandığı oldukça keyifli ve zor bir spordur. Kaya tırmanışı sporunun ülkemizde de popüler hale gelmesiyle beraber çok sayıda kaya tırmanışı bahçesi belirlenmiştir. Her sene dağcıların uğrak noktası olan bu bölgeler, hem yurt içi hem de yurt dışından birçok ziyaretçiyi ağırlar. Çeşitli zorluk derecelerinde olan bu parkurlar, dağcıların müthiş manzaralar eşliğinde tırmanış yapmalarına olanak sağlar. Kimi tırmanış bölgelerinde her yıl tırmanış festivali düzenlenerek yöre halkıyla sporcular arasında etkileşim artırılır ve eğlenceli etkinlikler düzenlenir. Kaya tırmanışı zorlayıcı bir aktivite olduğu için, eğitim ve profesyonel tırmanış ekipmanları edinmeden bu parkurlarda tırmanış yapılması tavsiye edilmez. Her bir parkurun kendine has kaya özellikleri olduğu için, parkurun gerektirdiği tırmanış tarzına uygun ekipmanlar edinilmelidir.

Kaya tırmanış eğitim ve etkinlikleri için tıklayın!

Dilerseniz kamp alanı bulunan yerleri tercih ederek doğa ile daha uzun süre baş başa kalabilirsiniz. İşte Türkiye’nin ideal tırmanış noktalarından bazıları…


Geyikbayırı (Antalya)

Antalya’da bulunan Geyikbayırı, sadece Türkiye’de değil dünyada da tırmanışçıların en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Geyikbayırı, Antalya şehir merkezine yaklaşık 26 km mesafededir. Yemyeşil bir doğanın içinde tırmanma keyfi sunan Geyikbayırı köyündeki tırmanış bahçesinde 1000’i aşkın farklı rota vardır. Böylece hangi seviyede olursanız olun yılın her mevsimi size uygun bir tırmanış rotası bulabilirsiniz. Ayrıca Geyikbayırı’nda kamp alanları da mevcuttur.

IMG_6014_edit-web



Aladağlar (Niğde)

Anadolu’nun Alpleri olarak anılan Aladağlar, Niğde, Adana ve Kayseri’yi çevreler. Demirkazık Köyü’ne yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan Cimbar Kanyonu’nda mükemmel tırmanış rotaları yer alır. Türkiye’de kaya tırmanışı eğitimleri için de kullanılan Cimbar Kanyonu’nda her seviyeye uygun rotayı bulabilirsiniz. Dilerseniz zirveye tırmanmadan dağın etrafını yürüyerek geçebilirsinizala


Kaynaklar (İzmir)

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Kaynaklar Köyü’ne oldukça yakın olan Kaynaklar tırmanış bahçesi, yılın her dönemi tırmanış keyfi süren rotalara sahiptir. Bölgede 200’den fazla tırmanış rotası bulunur. Su kaynaklarına yakın olan bölgede dilerseniz kamp da yapabilirsiniz. Her sene ilkbahar sonunda profesyonel ve amatör sporcuların katıldığı “Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği” yapılır.1


Çitdibi (Antalya)

Antalya’daki Geyikbayırı tırmanış bölgesinin yanında yer alan Çitdibi, zor bir parkura sahiptir. Bu nedenle genel olarak profesyonel sporculara hitap eder. Eşsiz bir körfez manzarası sunan Çitdibi’nin son yıllarda popülaritesi gittikçe artmaktadır.

i


Ballıkayalar Kanyonu (Kocaeli)

İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta bulunan Ballıkayalar Kanyonu, Türkiye’nin ilk tırmanış yerlerinden biridir. Doğal güzellikleri ile öne çıkan Kocaeli’ye bağlı bu tabiat parkında amatör ve profesyonel sporcular için yaklaşık 100 tane tırmanış rotası yer alır. Bölge kamp yapmaya da uygun olduğundan, hafta sonları ya da günübirlik aktiviteler için de tercih edilebilir.bal


Karakaya, Bilecik

Karakaya Köyü yakınında bulunan tırmanış bölgesi, Eskişehir-Ankara Yolu üzerindedir. Hem Ankara’dan hem Eskişehir’den kolaylıkla ulaşılabilen bu bölge, her sene Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü tarafından düzenlenen Karakaya Tırmanış Şenliği ile canlanır. Ülkenin dört bir yanından gelen dağcılar, çeşitli parkurlarda tırmanış aktiviteleri düzenler. Hem başlangıç seviyesindeki tırmanışçılar için hem de profesyonel tırmanışçılar için ideal parkurlar sunan bölge, özellikle başlangıç seviyesi parkurlarıyla öne çıkar. Karakaya, teknik geliştirmede önemli avantajlar sağlayan Boulding tırmanışı için uygun kayalara sahiptir.

kar



Kaçkarlar (Rize)

Kaçkarlar, uçsuz bucaksız dağları, erimeyen buzulları ve masmavi gölleri ile her mevsim gidebileceğiniz tırmanış bölgelerinden biridir. Altıparmak, Verçenik ve Kavron tepelerine farklı tırmanış rotalarını kullanarak çıkabilirsiniz. Ancak kış aylarında Kaçkarlar kaya tırmanış rotalarının profesyonel sporcular için daha uygun olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız.

zaf