Batonların sırt çantasının özellikle dizler olmak üzere eklemlere bidirdiği yükü %25 azalttığını biliyor muydunuz? Aynı zamanda bu ekipman dengenizi güçlendirir ve doğa yürüyüşü kazalarının en büyük sebebi olan kaymaları azaltır. Baton kullanımı ilk başlarda karmaşık, sinir bozucu olup doğal gelmese de, bir kere alıştıktan ve doğru kullandıktan sonra ondan vazgeçemeyeceksiniz. İlk adımı atmakta size yardımcı olmak için, batonlarınızı nasıl doğru ayarlayacağınızı ve kullanacağınızı inceleyelim.
Kayak batonlarının aksine, doğa yürüyüşü batonlarının boyları, klips veya vida sistemiyle ayarlanabilir. Klips sistemi, batonun dış yüzeyinde bulunan bir kilit sistemidir. Avantajı, kolay ve hızlı kullanılması ve batonlarınızın iyi kilitlendiğini kolayca görebilmenizdir. Vida ile sıkıştırma ise batonun içinde bulunan bir kilit sistemidir. Uygulaması klips sistemine daha zor olsa da daha hafiftir.
Kullanıma başlamadan önce, batonlarınızın iyice kilitlenmiş olduğunu kontrol edin. Vida sistemi kullananlar, vidayı iyice sıkmalıdır; fakat bunu abartmadan yapmalıdır. Örneğin, batonun vidasını sıkıştırmak için alet kullanırsanız, onu tekrar kapatamayabilirsiniz. Aynı zamanda baton uzunluklarını dengeli yapın, “stop” çizgisini geçmeyin; aksi takdirde batonunuz kullanım sırasında kırılabilir.
Boyun doğru ayarlanmasına gelince, videoda açıklandığı gibi, ön kolunuzu gövdenize yapışık ve dik bir konumda tutun, batonunuz bu konumda yere tam değmelidir. Yürüyüş yaptığınız zemine göre bazı küçük ayarlamalar da yapmanız gerekebilir. Merak etmeyin; bunları bir sonraki paragrafta anlatacağız!
Düz bir zeminde ilerlemeyi düşünüyorsanız, size 2 öneride bulunabiliriz:
İniş yaparken, daha az yorulmanızı sağlayacak olan ekipman yine batonlarınızdır. Düz zeminde olduğu gibi çapraz uzuvları kullanarak ilerleyebilir veya 2 batonu aynı anda önünüze koyarak ayaklarınızı rahatsız etmeyecek şekilde ilerleyebilirsiniz. Son yöntemimiz özellikle çok eğimli alanlarda tavsiye edilmektedir. Hangi yöntem olursa olsun, daha rahat etmek için, iniş yaparken, batonları 5 cm. kadar uzatarak eğime uyum sağlayabilirsiniz.
Bunun tam tersine, irtifa alırken, eğime göre batonlarınızı yaklaşık 5 cm. kısaltarak eğime uyum sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda yürürken iki batonu birden önünüze koyarak kendinizi yukarıya çekebilirsiniz, böylece daha az efor harcarsınız; veya düz arazide yürür gibi çapraz uzluvları kullanabilirsiniz.
Daha fazla tavsiye? Gövdenizi sürekli dik tutmak, kol bacak eforunuzu dengelemenizi sağlar; aynı şekilde omuzlarınızın açık olması da. Böylece hem nefesiniz hem de yürüyüş ritminiz en iyi seviyede olur.
Bilek perlonları, yürürken ve özellikle yokuş tırmanırken daha fazla itiş gücü elde etmenizi sağlar. Aynı zamanda elinizin yorulmasını engeller. Kullanmadığınız taktirde, batonunuzun tutamaklarını fazla güçlü sıkabilir ve daha kolay yorulabilirsiniz.
Doğru bir kullanım için, elinizi perlonun alt kısmından içeri geçirin, tutamaktan kavrayın; bu aşamada 4 parmağınız batonun ön tarafında ve baş parmağınız batonun arka kısmında kalacak ve son olarak tıpkı yukarıdaki videoda gösterildiği gibi perlonu sizi rahatsız etmeyecek fakat bileğinize oturacak kadar sıkın.
İniş yaparken perlonları biraz daha gevşetmeyi tercih edebilirsiniz. Bu durumda eğer onları düşürseniz bile, kendinizi gevşek perlonlardan ayırabilir ve batonun ayağınıza dolanmasını engellemiş olursunuz.
Kısa bir yürüyüşte, düz ve kolay zeminde, sadece bir baton kullanabilirsiniz; bu koşulda daha az yorulmak için düzenli olarak el değiştirmenizi tavsiye ederim. Buna karşın doğa yürüyüşünde çift kullanmanın denge, daha az efor ve ritim için daha yararlı olduğunu bilmenizde fayda var.