Dağcılığın alt dalları +

1-Kaya tırmanışı   etkinlikleri gör

Kaya tırmanış tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde yapılan tırmanıştır.

2-Doğa yürüyüşü (Hiking)   etkinlikleri gör

Doğada günübirlik yapılan yürüyüşlerdir.

3-Trekking

Doğada en az iki günlük yapılan kamplı yürüyüş etkinlikleridir.

4-Spor tırmanış   etkinlikleri gör

Genellikle kapalı alanlarda bazen de açık havada yapılan bir spordur. Bu tırmanış, kimyasal maddeler kullanılarak yapılan, sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerini içinde barındırır ve bu duvarlarda yapılır. Bu duvarlar genellikle yarışmalara yönelik yapılmıştır  ve değişik boyutlarda olabilirler.

5-Bouldring

Yerden fazla yükselmeden, en fazla 2-3 metre yükselinerek yapılan, kayada genellikle yan gidilerek yapılan antrenman amaçlı bir tırmanıştır. Türkçeye kısa duvar tırmanışı olarak çevrilmiştir.Emniyet olarak yerde minderler kullanılır. Ancak deniz kenarlarında da yapılabildiğinden  orada minder yerine emniyet olarak doğal olarak su kullanılmaktadır.Yani düşme durumunda suya düşülecek şekilde tırmanılır.

6- Yüksek İrtifa   etkinlikleri gör

Bazı kaynaklara göre 1500 metrelerden başlar. Denilmesine karşın yüksek irtifa dağcılığı, 2000-3000 metre arasındaki yükseklikler ''YÜKSEK İRTİFA''  olarak kabul görmektedir. 3000 M ile 5500 M arası ise  ''ÇOK YÜKSEK İRTİFA'', 5500M üzeride ''AŞIRI YÜKSEK İRTİFA'' OLARAK TANIMLANMAKTADIR.

7- Dağ Kayağı

Tur Kayağı olarak da adlandırılır.; kayakla ayakkabı bağlantısını topuktan serbest bırakan özel bağlama mekanizması ve kayağın altına yapıştırılan sentetik bir deri yardımıyla her türlü karda ve eğimde yürümeyi sağlayan kayak türüdür. Fakat bu cross country olarak adlandırılan, çok ince ve hafif,koşu kayakları ile karıştırılmamalıdır.

Ayrıca dağ kayağı bir yarışma sporudur. Bu spor ülkemizde yeni başlamış olup her geçen gün gelişmektedir. Ocak 2011'de TDF tarafından yapılan dağ kayağı seminerinde ISMF(Uluslararası Dağ Kayağı Federasyonu) eğitmeni André DUGIT 'ın 5 günlük eğitim sürecinden sonra katılımcılar Dağ Kayağı Antrenörlüğü, Dağ Kayağı Organizatörlüğü ve Dağ Kayağı Hakemliği belgeleri almaya hak kazanmışlardır.

8- Buzul tırmanışı   etkinlikleri gör

Dağlık bölgelerdeki buzluk alanlara, buz tutmuş çağlayan veya kayalara tırmanmayı ya da ulaşmayı amaçlayan spor dalıdır.